+31 (0)6-22633038
Selecteer een pagina

Ooit in 2019, toen de inkt onder het koopcontract van ons nieuwe huis nog niet droog was, maakte ik mijn droommoodboard voor ons nieuwe interieur. Echter, ik had nul ervaring met verbouwen en helemaal niet met een van deze omvang. Het bleek een life-event en het droommoodboard met alle mooie kleuren en ideeën verdween ergens tussen de verhuisdozen. Wat was ik blij toen uiteindelijk alle muren weer vlak waren en we het budgettechnisch een beetje binnen de lijntjes hadden gehouden. De schilder vroeg nog wel naar mijn wonderlijke kleurenpalet, maar de klok tikte door en ik zei: “Alles 9003!”

Ik had verwacht dat “alles 9003” niet van hele lange duur zou zijn. Maar we houden het toch al bijna 3 jaar vol. Oké, ik heb me aardig uitgeleefd met behang en ik hou toevallig ook van contrast. Maar toen ik onlangs mijn nieuwe interieur aanwinst, statement 3-poot, wilde fotograferen bleek dat niet te doen. Hoe mooi de vaas ook stond te shinen, eromheen was het vlak en RAL kleur 9003.

Terug naar het moodboard van toen. Roze was ooit het plan en dat moest nu ineens uitgevoerd. Twee jaar geleden was ik gegaan voor het schilderen van een hele wand, maar ben nu geïnspireerd doorgebruik van kleurvakken. Kleurvlakken zijn speelser en geven een kader voor het maken van composities met de meubels en wandobjecten die je binnen of buiten het kleurvlak kan plaatsen.

Ik op de fiets naar de bouwmarkt voor kleurtesters en gele tape. Met kleurtesters maak je verschillende vlakken op de muur. Deze vlakken zijn meteen een stok achter de deur om het schilderen verder door te zetten. Natuurlijk maakt dit uitproberen het ook makkelijker om de goede kleur te kiezen. Ik smeer de testers niet alleen op de wand, maar ook op een stukje canvas zodat ik ook goed kan kijken bij het behang, gordijnen en vloerkleed beneden. Onze gordijnen zijn een beetje paars, geen bewuste keus maar een “lucky mistake”. (Zou ik een apart woonverhaal over kunnen vertellen.) Het vloerkleed beneden is roze. Ik wil wel dat er verbinding komt in sfeer tussen woonkamer en vide. Mijn eerste kleurkeus was Blossom Powder van Flexa, maar Morgenstond Aurore van Gamma werd toch winnaar omdat die het mooiste past bij het kleed in de woonkamer.

Het schilderen ging supergoed. Ik denk meteen dat ik talent heb. Toen ik de schilderspullen afspoelde dwaalden mijn gedachten nog even naar een verhaal over Griet van Pier. Wat mijn vader weleens over deze vrouw die vroeger op het dorp bij ons woonde. Zij had blijkbaar ook liefde voor kleur in het interieur en had de gewoonte om haar kwasten schoon te strijken aan een muurtje onder de trap. Het resultaat van verschillende kleurkeuzes noemde ze haar Picasso. Even word ik aangemoedigd door de aanblik van een muurtje 9003 op twaalf uur. Van het idee moet ik wel glimlachen, maar teveel chaos voor mijn smaak. Laat het kleurvlak op de vide eerst maar fatsoenlijk drogen.

Ik ben tevreden over het resultaat, het weghalen van de gele tape was een oefening in geduld. Doe je dat te snel, dan neem je mogelijk de verf buiten het kader mee. Het kleurvlak op de vide is een stapje naar het moodboard waar ik in eerste instantie mee begon. Naar mijn idee is de vide nog steeds wat leeg. Een kleed of schilderij zou niet misstaan en het is een wens om de piano uit mijn kantoor hier naartoe te verplaatsen. Wie weet komt dat nog, om maar met Picasso te spreken; “Je moet een idee hebben van wat je gaat doen, maar laat het nog een beetje vaag”. En zo houd je ruimte voor nog iets moois.

“You have to have an idea of what you are going to do,
but it should be a vague idea.”

-Pablo Picasso-